VELIČANSTVENA SNAGA TELA – ZHAN ZHUANG VEŽBE

 * Tekst je objavljen u februarskom broju magazina Sensa 2014. godine

Još od svog postanka čovek se bavi posmatranjem sveta koji ga okružuje, kako bi mu se bolje prilagodio i živeo u harmoniji sa prirodom. Na čvrstim osnovama savršenog poznavanja principa neba i zemlje, u Kini, još u davna vremena, nastaju veštine kultivacije uma i tela kao odgovor na stalnu težnju   čoveka da lično doprinese harmoniji večnih zakona prirode.

Nama najpoznatije veštine kultivacije tela i uma, nastale u Kini, jesu či gong (Qigong) i tai či čuan (Tai Chi Chuan). Veština Savršene umetnosti (Dacheng ili Yi Quan) kod nas još uvek nedovoljno poznata je relativno mlada veština nastala u Kini ali ono što je veoma bitno jeste da nastaje na temeljima drevnih znanja. Veliki filantrop, Vang Šangđai (Wang Xiangzhai), osnivač veštine Savršene umetnosti, ceo svoj život posvetio je pronalaženju sistema vežbi za negovanje zdravlja, koji bi i nakon njega kao nasleđe ostao u dobru generacijama koje dolaze. Za života je proputovao celu Kinu baveći se istraživanjem, upoznajući mnoge velike učitelje tog vremena kako bi bio siguran da će iza sebe ostaviti vanvremensku veštinu koja bi u sebi sadržala esencijalne elemente kultivacije uma i tela za dobrobit svih ljudi. Ukratko rečeno, iza sebe je ostavio sistem jednostavnih, a istovremeno veoma efikasnih vežbi koje pri svemu tome nemaju nikakvih štetnih uticaja po zdravlje čoveka. Prvi zvanični rezultati kojima je potvrđena efikasnost ovih vežbi nastali su polovinom prošlog veka, kada je Vang pri bolnicama podučavao pacijente i medicinsko osoblje svojoj veštini. Odlični rezultati su doveli do toga da se za ovu veštinu zainteresuju i počnu da je izučavaju i lekari sa Zapada kako bi pomogli što većem broju ljudi.

Unutrašnji vid

Džan džuang (Zhan Zhuang), vežbe koje čine temelj veštine Savršene umetnosti, najbolje bismo mogli prevesti opisom “Budi kao veliko i silno drvo”. Posmatrajući drvo možemo u isto vreme videti elastičnost i ogromnu snagu – dve suprotnosti u harmoniji. Drvo svakog dana stoji na istom mestu, ne pomera se, a u isto vreme neprekidno tokom stotina godina svoga života sve više raste, grana se i jača. Veličanstvena snaga drveta odoleva vekovima a njegove grane se svojom gipkošću prilagođavaju i najsnažnijim vetrovima. Smatra se da prvi pisani trag o Džan džuang vežbama možemo naći u sledećem odlomku iz knjige “Temelji interne medicine Žutog cara” iz 3. veka p.n.e: “Mudraci bi, u davna vremena, stajali između neba i zemlje održavajući jin i jang u harmoniji, njihov dah bi bio ispunjen samom esencijom Qi-ja, stajali bi u tišini bivajući jedno sa svime duboko ukorenjeni u sadašnji trenutak.”

Savršena jednostavnost

Sensa
Fotografisao Predrag Todorović.

Da bismo bolje razumeli mehanizam funkcionisanja Džan džuang vežbi krenućemo od jednostavnosti. Prilikom praktikovanja Džan džuang vežbi, mi se koristimo postojećom visokom inteligencijom našeg tela, prirodnim mehanizmima koje svako od nas već poseduje ali toga nije svestan. Struktura tela, kao i njegove funkcije, podložne su načinu života kojim živimo, te mu se direktno prilagođavaju. Što više koristimo mišiće, oni se sve više razvijaju kako bi se prilagodili našim potrebama. Takođe, što više koristimo senzorski sistem tela u treningu, komunikacija između mozga, nervnog sistema i tela se poboljšava. Drugim rečima, kako je struktura tela sa svojim sistemima promenljive prirode, pravilnim treningom možemo direktno da utičemo na zdravlje. Da bismo unapredili samolečivi refleks tela, vežbajući Džan džuang, potrebno je da umirimo um kako bismo uključili “unutrašnji vid”. Tokom dana naš um je opterećen neprekidnom misaonom aktivnošću koja nas drži u neznanju, vezujući nas za prolazne stvari sveta  oblika. Suprotno tome, “unutrašnji vid” usmerava pažnju našeg uma u telo i duboko nas ukorenjuje u sadašnji trenutak. Kada stanemo u poziciju “drveta”, oslobođeni misli, postajemo svesni lagane pulsacije tela, širenja i sakupljanja, osećamo lagano kako pulsacija tela i prostora postaju jedno, unutrašnje i spoljašnje postaju jedno, stapamo se sa našim energetskim poljem tako da više ne postoji dualnost. Stopala dodiruju zemlju, a glava nebo. Težina tela je mentalno i fizički centrirana (potopljena) u stopalima, onda se aktivira akupunkturna tačka yongquan, prva tačka na meridijanu bubrega smeštena na centru stopala, koju u Kini još zovu i izvor života, zbog  mogućnosti da se bolesna energija nakupljena u telu kroz ovu tačku isprazni u zemlju.

Frekvencija moždanih talasa prilikom pravilnog praktikovanja Džan džuang vežbi dostiže 7Hz, što odražava mirno stanje.

 

Snaga drveta leži u njegovom korenu. Koliko se koren širi i duboko prostire u zemlju toliko drvo raste, grana se i jača. Kao i kod drveta, kada se Qi i težina tela, kroz stopala, “potope” u zemlju tada se aktivira i uspostavlja centralna energetska osa koja  snažnim energetskim tokom povezuje stopala i vrh glave te ima uticaj i na akupunkturne meridijane i energetske centre. Telo u isto vreme postaje “ukorenjeno” i lagano, a zglobovi su opušteni i u simetriji. Poznato je da su zglobovi energetski centri, kapije, u kojima se Qi sakuplja i skladišti. Ako su zglobovi pokretljivi, harmonizuje se tok Qi-ja u meridijanima i čakrama. Oni koji redovno praktikuju ove vežbe i postepeno napreduju sve bolje razumeju reči učitelja Vanga, kojima je opisao vežbanje Džan džuang pozicija: “Telo je lagano kao da lebdi u vazduhu, disanje je nežno i ravnomerno, u isto vreme osećate opuštenost i harmoniju, više ne postoji razlika između onoga što je spolja i onoga što je unutra, sve postaje jedno, um je miran i bistar bez uznemiravajućih misli, životna sila, prirodno rođena, teče aktivno i slobodno kroz celo telo”. Da bismo centrirali i ukorenili poziciju tela receptori raspoređeni duž celog tela u svakom trenutku mozgu šalju informaciju o položaju tela u prostoru (propriocepcija), te uz pomoć vestibularnog sistema i centra za ravnotežu u malom mozgu održavamo ravnotežu i omogućavamo našem mozgu da na osnovu svih tih informacija telo na najbolji mogući način prilagodi našim potrebama. Kako psiha utiče na fizičko stanje, tako i fizičko stanje utiče na psihu, uz pomoć gorenavedenih sistema tela. Kada uključimo “unutrašnji vid”, kroz postepen napredak vežbajući Džan džuang postižemo osećaj sve veće mentalne i fizičke opuštenosti.

Tok životne sile

Zhan Zhuang
Fotografisao Predrag Todorović.

Džan Džuang sistem vežbi je osmišljen tako da istovremeno bude jednostavan i efikasan kako bi što većem broju ljudi pružio mogućnost da unaprede svoje zdravlje. Kada posmatramo drvo, ne primećujemo tok energije koja je u svom neprekidnom kruženju od korena ka vrhu drveta šireći se dalje kroz grane, kao i brojne druge procese koji se odvijaju unutar drveta. Upravo to što mi ne možemo da primetimo, bilo je poznato učiteljima od davnina. Nauka je u današnje vreme potvrdila i dokazala ta drevna znanja kroz brojna ispitivanja. Vežbajući Džan džuang možemo pokrenuti niz procesa u telu koji se nadovezuju i imaju uticaj na kompletno zdravlje uma i tela. Ispitivanja su pokazala da je kod većine praktikanata nakon vežbanja Džan džuanga povećan nivo hemoglobina i broj crvenih krvnih zrnaca u krvi. Eritrociti efikasno snabdevaju ćelije kiseonikom zahvaljujući hemoglobinu. Kada krv prođe kroz pluća hemoglobin vezuje kiseonik i prenosi ga dalje po celom telu. Kada je parcijalni pritisak visok kao u plućima, kiseonik se vezuje za hemoglobin i postaje oksihemoglobin, a kada je nizak, kao u tkivima, kiseonik se oslobađa i sagoreva hranljive elemente kako bi organizmu pružio neophodnu energiju.

Dodatna količina kiseonika u telu čini da se osećamo opušteno i sveže tokom dana. Drugim rečima, dodatna količina kiseonika direktno utiče na cerebralni korteks (koru velikog mozga) i stimuliše i opušta nervni sistem. Između ostalog, upravo ta stimulacija korteksa pomaže procesu oporavka uma i tela. To bi značilo da u takvom budnom stanju, bez aktiviranja mehanizama sna, ekscitacijom nerava dobijamo jedan jako kvalitetan signal, zbog čega se osećamo opušteno, smireno i srećno. Frekvencija moždanih talasa prilikom pravilnog praktikovanja Džan džuang vežbi dostiže 7Hz, što odražava mirno stanje, u kome se mozak i telo odmaraju i regenerišu kao prilikom sna.

Ovo su osnovni principi sa kojim se praktikant sreće odmah na samom početku vežbanja. Svako može da vežba Džan džuang, bez obzira na pol i godine starosti, od seniora koji žele da unaprede svoje zdravlje, do atleta kojima ove vežbe mogu pomoći u postizanju boljih rezultata. Kroz ove vežbe se upoznajemo sa svojim telom, na jedan jednostavan i prirodan način. Razvijamo kreativne sposobnosti uma i tela bez štetnih posledica. Džan džuang vežbe se mogu raditi stojeći, sedeći ili ležeći u zavisnosti od potreba i mogućnosti praktikanta. Gotovo u svim slučajevima uporni ljudi, željni da promene svoje navike, koje su i uzrokovale problem, dolaze do zapanjujućih rezultata. Mnogi i nakon što im se popravi zdravstveno stanje, ostaju da uče i usavršavaju svoju veštinu do duboke starosti.