Naš učitelj Mario Topolšek – 50 godina predanog rada

Mario Topolšek počinje svoj put izučavanja borilačkih veština 1965. godine u „Karate Club de France“ kod Taiji Kase Sensei-a. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, Mario Topolšek odlazi na Okinavu gde postaje učenik Kanei Uechi Sensei-a, čuvenog karate učitelja, 10. DAN Uechi karate škole.

Fotografija preuzeta sa Flickr Život je pokret. Sva prava na fotografiju su zadržana.
Okinava, 1981 – Kanei Uechi Sensei i gospodin Mario Topolšek.

Mario Topolšek osniva jednu od prvih Uechi ryu škola u Evropi. Godine 1978. Master Kanei Uechi objavljuje knjigu o istorijatu i načinu treniranja Uechi karatea, u kojoj je takođe objavljen zvanični registar Okinavljanske Uechi karate asocijacije zajedno sa fotografijama i DAN rangovima instruktora i predstavnika Uechi karatea širom sveta. Kasnije za svoj predan rad i doprinos u širenju Uechi ryu karatea na prostore bivše Jugoslavije i Evrope 1981. godine dobija i priznanje od Okinavljanske Uechi karate asocijacije.

Interesovanje za unapređenje ljudskog zdravlja i poboljšanja kvaliteta života naveli su Maria Topolšeka da počne sa izučavanjem veštine Tai chi chuan negde oko 1973. godine, koji je u svetu već uveliko bio popularan. Posle nekoliko godina predanog izučavanja pokreće prvu Tai chi chuan školu na prostorima bivše Jugoslavije, koja je ujedno bila i među prvim na Balkanu.

U svom,  pedeset godina dugom, istraživačkom radu na polju borilačkih veština i poboljšanja kvaliteta života, Mario Topolšek dolazi do veštine u kojoj je sadržana esencija kako terapeutskog tako i borilačkog aspekta veštine i koja pleni njegovu pažnju. Reč je o Yi Quan veštini, koja se još naziva Dacheng (savršena umetnost), te postaje učenik škole učitelja Wang Xiangzhaia. Mario Topolšek pokreće prvu Yi Quan školu u Srbiji 2007. godine gde i danas može da se vežba izvorna veština.

24878613520_cfa469611d_b
Okinava, 1981 – priznanje dodeljeno Mariu Topolšeku.

Njegov predan rad obeležen je brojnim međunarodnim priznanjima za širenje i podučavanje izvornih veština kako kod nas tako i u svetu. Škola koja se održava preko 40 godina i mnoštvo učenika po celom svetu je pokazatelj kvaliteta i posvećenog rada učitelja Maria Topolšeka. Autor je i pokretač mnogih projekata i seminara koji se održavaju po Evropi.

Godine 2012.  tada već skoro pola veka prikupljanog znanja i iskustva sakuplja i objavljuje u knjizi Spontani krug. Nakon dve godine objavljuje još jednu knjigu pod nazivom Put savršenog čoveka, dok je, 2015. godine, iz štampe izašla knjiga Razvijanje unutrašnjeg znanja posvećena Yi Quan veštini.